Ik ga leven - Lale Gül

Ik ga leven

By Lale Gül

 • Release Date: 2021-02-11
 • Genre: Literair
Score: 4
4
From 96 Ratings

Description

'Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, 's avonds buiten zijn is niet geoorloofd, "vieze, immorele" films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.' Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. 'Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste l*l voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?' In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. Lale Gül (1997, Kolenkitbuurt, Amsterdam) studeert Nederlands aan de VU. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer. 'Zeer grappig geschreven.' Arnon Grunberg 'Een moedig boek dat lof verdient.' Özcan Akyol 'Een geheel eigen stijl, bitter-geestig en ongegeneerd.' Kees 't Hart

Reviews

 • Erg leuk geschreven.

  5
  By Luigy63
  Ik las laatst kritiek dat Lale te veel onnodig moeilijke woorden in haar boek gebruikt. Ik vind haar schrijfstijl juist erg vermakelijk, vol humor!
 • In één adem!

  5
  By Horeca&travel
  Wat een geweldig geschreven boek, wat een kanjer! Geen idee dat er zoveel onderdrukking en indoctrinatie aanwezig is in Turkse gezinnen. Een eenzame strijd..ik wens haar veel sterkte en volharding!
 • Taalgebruik

  3
  By hvfbenet
  Ik ben 14 en ik zou graag dit boek willen lezen omdat me dit heel interessant lijkt, maar het heeft heeeel veel moeilijke woorden die ik nog niet begrijp dus helaas
 • Dank voor het delen

  5
  By Urs66
  Wat leven wij dichtbij, en toch zo verschillend. Verrassend en zeer leerzaam.
 • Koekoek

  1
  By kumpirli
  De schrijfsters is een aandachts mens
 • Ieder zijn graf

  1
  By baba-ak
  Zij heeft gekozen voor ongeloof, ik heb gekozen voor dit prachtige geloof de islam. Ik ben Allaah (hoog verheven is Hij) dankbaar dat Hij van mij een moslim heeft gemaakt. Ik heb alles gezien en gedaan in dit leven voordat ik moslim werd, maar ik was nooit gelukkig. Sinds ik een praktiserende Moslim ben (19 jaar)ben ik nog nooit zo gelukkig geweest in mijn leven. Ik zeg Alhamdoellilaah (alle lof is aan Allaah).
 • Trots moslima

  1
  By LamiaaMuslima
  De Schepper is degene die ons heeft geschapen en weet wat goed voor ons is. De schrijfster leefde in een religieus gezin maar miste kennis van de wijsheid van de islamitische wetgeving. Alles wat verboden is, heeft ernstige schade op het individu en de samenleving. Trouwens deze verboden zijn zowel voor mannen als voor vrouwen. Ik verwijs u naar Facebook pagina van Joran van klaveren ,een Nederlander die prachtig kan praten over het geloof.
 • Verplichte kost

  5
  By Canova
  Een must read voor iedereen die meer wil weten over het leven van een jonge vrouw in een Turks orthodox religieus gezin. Een moedig verslag. Intelligent en sprankelend geschreven. Diepzinnig en met respect voor de religie geschreven. Het zijn de mensen, de interpretatie en de cultuur die zo bepalend zijn. Dat maakt ze heel erg duidelijk. Het is een leerzaam boek en het lezen ervan heeft mij eerder verzachtend laten denken over het Islamitische geloof dan omgekeerd. Prachtig!
 • In verwarring

  4
  By Zus en Zo
  Het boek in een paar dagen uitgelezen en in verbijstering achtergebleven. Zoveel intolerantie, ver- en vooroordelen, bekrompenheid, ongelofelijk. Totaal niet geïntrigeerd of deel van de samenleving hier. Ik gun Lale een leven in onafhankelijkheid en vrijheid, maar vrees het ergste ook omdat het lijkt dat ze haar (terechte) verzet heeft opgegeven.
 • Ontluisterend kijkje in een strenggelovig gezin.

  5
  By als een vis op het droge
  Prachtig boek, geloof maakt meer kapot dan ons lief is en dat geldt voor elk geloof. Ik hoop dat ze de moed heeft om nog meer boeken te schrijven, zo mooie en fijne schrijfstijl. Veel sterkte!